tisdag 9 november 2010

01. introduktion av mig själv.

när jag var 9 år och gick i fjärde klass kände jag för första gången hur jag ville försvinna. alla i klassen skulle läsa högt men alla i klassen kunde inte läsa högt. jag fick höra att jag var en duktig tjej och duktiga tjejer som mig kunde läsa högt. jag blev ledsen och fundersam. för jag visste ju vad jag kunde. jag var duktig men det var så svårt att läsa att luften i halsen tog slut. nu är jag inte ledsen längre. nu är jag arg.

när jag var 10 år fick jag en lillebror. han blev otroligt viktig för mig. och han är otroligt viktig för mig. med honom kunde jag fortsätta leka och fantisera trots att jag blivit 13 år och egentligen borde sluta med att klä ut mig i gamla kläder & titta på astrid lindgren filmer. lillebror var min docka och jag knöt rosetter i hans hår och lärde honom engelska ord med argumentet att det är viktigt att kunna fler språk än svenska. jag drömde om att bli radiopratare och spelade in flera band där jag intervjuade honom som 4 åring och ställde intelligenta frågor som "vem är snällast i vår familj?" och "hur många presenter skall jag få när jag fyller år?". lillebror är helt underbar. och då har jag ändå en till fin lillebror att glädjas över.

en gång var jag så ledsen & full av ångest att jag inte ville leva. det är många år sen nu och jag är glad över det. för det var hemskt smärtsamt att vakna varje morgon under två veckor och inte kunna orka mig upp ur sängen och in i duschen. kroppen och hjärtat var slut. och det är så sorgligt att minnas detta nu, att jag ens kunde känna och vilja sluta leva.

när jag var 18 tog jag mina saker och flyttade till en huvudstad utanför sverige. ensam & naiv. svag & stark. jag förstod många år senare att jag då var modig. väldigt modig. där var varje dag kärlek och nytt. snowboard, nya vänner och lära sig dricka öl. sitta på ett bibliotek och skriva mail till familj och vänner kvar i hemstaden. gråta om söndagskvällarna. men glädjas över så mycket mer. där någonstans mellan alla känslor blev jag mig.

på midsommar detta året drack jag rosévin och lekte med fina vänner i en stad på västkusten. jag var ganska så ledsen och ville helst vara kvar hos mamma & pappa. men jag orkade inte bryta mitt löfte. hade en fantastisk dag och det var glädje och varmt väder. och när klockan var ett på natten dansade jag in i en lång vacker kille som sa att jag hade ett vacker hår och som en minut senare frågade om han fick kyssa mig. jag tog hans hand och vi satte oss på en terrass och pratade och kysstes och solen gick aldrig ner. och vattnet var 10 meter ifrån oss och han sa att nästa gång vi ses vill jag bada naken med dig.

en gång mötte jag en människa som tog sig igenom alla mina kroppsliga skydd. det var vänskap eller något annat högre jag inte förstår alls. och jag förstår fortfarande inte hur han gjorde. killen som var 13 år och som vid sin första syn på mig kastade en hård snöboll i mitt bakhuvud.

nu är jag 26. har min första egna lägenhet. har den vackraste utsikten i min värld. här ifrån ser jag staden vakna och somna. jag har så fantastiska saker som jag älskar och ibland bubblar det i min mage av kärlek till livet just nu.


.


2 kommentarer:

  1. åh vilken fin idé och utmaning; jag kanske snor den nån dag! och vilken fin historia!

    SvaraRadera
  2. vilken underbar presentation!

    SvaraRadera